Dry Needling

Dry Needling

Dry needling

 

Wat is dry needling?

 

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek je spieren aanprikt, zodat deze snel en langdurig ontspannen raken. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

De behandeling is gericht op het uitschakelen van triggerpoints.  Door het gericht aanprikken van deze triggerpoints kan de spier weer beter functioneren, afvalstoffen worden weggewerkt, wat resulteert in een betere doorbloeding en uiteindelijk herstel.  

 

Dry needling is geen acupunctuur

 

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut meestal één naald, waarmee hij op spierniveau werkt. Hij prikt op specifieke punten in de spier, de zogenaamde ‘triggerpoints’. Het is dus geen ‘energiebehandeling’.

 

Triggerpoints

 

Een triggerpoint is een ‘knoop’ of verkramping in de spiervezels van een spier die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Dit kan zowel lokale als uitstralende pijn veroorzaken. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsten, omdat ze vaak de oorzaak kunnen zijn van je klachten.

 

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

 

 • Pijn/stijfheid in een spier en ook pijn elders op ‘afstand’
 • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
 • Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
 • Pijnontwijkend gedrag: je gaat ‘anders’ bewegen
 • Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid

 

 

Ontstaan van triggerpoints

 

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan:

 • Acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging, een ongeluk of een val
 • Chronisch: door een langdurig verkeerde houding
 • Langdurige overbelasting van bijvoorbeeld de arm, schouder en/of nek bij computergebruik
 • Overbelasting /blessures bij sporters
 • Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld bij gebruik van gips, mitella, of een sling
 • Psychologische factoren zoals stress en depressie

 

Hoe voelt dry needling aan?

 

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als de juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van korte duur.

 

Wat kost dry needling?

 

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry needling hieronder.

 

Maak kennis met onze therapeuten

Het meest recente nieuws

Aangepaste maatregelen COVID-19

Beste patiënt/ cliënt,   De maatregelen die onze regering maandag 23 maart heeft aangekondigd heeft gevolgen voor de wijze waarop wij ons vak kunnen uitoefenen. Met...

Uitbreiding Zwangerfit

Vanaf maart is er de mogelijkheid ook op woensdagochtend van 9 -10 uur Zwangerfit® te volgen. Aanmelden kan via 0342414814 of praktijk@fysiobarneveld.nl t.a.v. Eline. Fit...

Welke verzekering moet ik kiezen?

Nederland kent in totaal elf zorgverzekeraars (concerns) die risicodrager zijn voor één of meerdere labels, verzekeraars en volmachten. Van iedereen die verplicht is een zorgverzekering...